اجاره انواع سند
همانطور که در مقاله قبلی بیان کردیم یکی از مهمترین فاکتورهای دخیل در انتخاب یک ملک برای خرید و … نوع سند آن است، به همین خاطر ما باید اطلاعات کافی و دقیقی از انواع سندهای ملکی و جایگاه هرکدام از نظر قانونی داشته باشیم تا درگیر مشکلات و کارهای اداری ناخواسته نشویم. همانطورکه پیش از این نیز اشاره کردیم اسناد ملکی بهصورت کلی به دو دسته رسمی و عادی دستهبندی میشوند؛ اسناد رسمی به اسنادی گفته میشود که توسط نهادهای رسمی و یا افراد دارای صلاحیت قانونی به ثبت رسیده باشند و در مقابل اسناد عادی به اسنادی گفته میشود که توسط افراد دارای صلاحیت تنظیم نشده است مانند قولنامههای ملکی.
انواع سند ملکی عبارت است از:
- سند منگولهدار
- سند ششدانگ
- سند تکبرگ
- سند وقفی
- سند ورثهای
- سند مشاع
- سند اعیان
- سند عرصه
- سند رهنی
- سند وکالتی
- سند مفروز
- سند بنچاق
- سند معارض
- سند المثنی
- سند شورایی
در مقاله قبلی به بررسی اجاره انواع سند مفصل تعدادی از انواع اسناد ملکی از جمله سند ششدانگ، سند تکبرگ و … پرداختیم و در این مقاله به بررسی ادامه این موضوع خواهیم پرداخت و باقی لیست بالا را برای شما شرح خواهیم داد. همچنین میتوانید برای دسترسی به بخش اول مقاله انواع اسناد ملکی اینجا کلیک کنید.
1- سند رهنی
امروزه بسیاری از افراد مایل هستند که در هنگام خرید خانه از وام و تسهیلات بانکی که به مسکن اختصاص داده شده است، استفاده کنند. در این شرایط برای دریافت وام، سند خانه مربوطه به مدت معلومی که قرار است وام بازپرداخت شود در نزد بانک به رهن گرفته میشود. این مسئله بدین معنا نیست که بانک نسخه فیزیکی سند را به امانت در پیش خود نگهدارد بلکه این مسئله که این سند برای مدت معلوم بهدلیل دریافت وام و تسهیلات در نزد بانک در رهن است در خود سند قید میشود و سپس سند تحویل خریدار داده میشود.
توجه داشته باشید که در صورتی که وامگیرنده توانایی بازپرداخت اقساط خود و تسویه وام خود در موعد مقرر را نداشته باشد، بانک حق دارد ملک تحت رهن را تصاحب کند.
2- سند وکالتی
در بعضی شرایط مانند بیماری، کهولت سن، فوت و … ممکن یک یا چند نفر از سوی یک فرد برای انجام امور وکالت و اجاره انواع سند ملکی داشته باشند، در همین راستا سند وکالتی به سندی گفته میشود که به نام شخص یا اشخاص دیگری به عنوان وکیلِ مالک و فروشنده اصلی تنظیم شده است و بر اساس این سند، این شخص صلاحیت قانونی فروش آن ملک را دارد. البته توجه داشته باشید که این نوع وکالت باید به صورت محضری و رسمی ثبت شود تا از نظر دیگر افراد نیز از اعتبار لازم برخوردار باشد.
همچنین توجه داشته باشید که در بحث سندهای وکالتی مشکلات زیادی مانند جعل سند و … بیشتر از انواع دیگر و اجاره انواع سند سند مانند سند ششدانگ و … وجود دارد که در صورت بروز چنین مشکلاتی میتوانید بهصورت کیفری از کلاهبرداران شکایت کنید و با پیگیری مسائل حقوقی به نتیجه برسید.
3- سند مفروز
کلمه مفروز از ریشه افراز گرفته شده است. سند مفروز زمانی صادر میشود که شخصی قصد جداکردن سهم خود از یک زمین را داشته باشد که سند آن مشاع باشد. به زبان سادهتر وقتی چند نفر در مالکیت یک زمین یا ملک شراکت داشته باشند و زمین مربوطه دارای سند مشاع باشد، اگر شخصی از بین آنها سهم خود از این ملک را جدا کند و به صورت شخصی بر روی آن عملیاتی انجام دهد باید آن ملک به اندازه نسبت سهم هر یک از اشخاص میان آنها افرازشود و سند مفروز برای قسمت جداشده صادر شود. جال است بدانید که سند مفروز یکی از پیچیدهترین انواع سند موجود است که روزبهروز استفاده از آن در جامعه کمرنگتر میشود.
4- سند بنچاق
سند بنچاق؛ اسنادی مربوط به روزگار گذشته! در روزگار قدیم که هنوز سازمانها و ادارههای ثبت اسناد به صورت همگانی و یکپارچه شکل نگرفته بودند، مردم برای خرید و فروش و اجاره انواع سند ملکی ملکشان بین خود قراردادهایی مینوشتند و برای اعتبار بخشیدن به آن و تایید صحتشان آن را نزد فردی عالم یا سرشناس که از نظر همگان موردقبول بودند، میبردند تا ایشان با مهر و امضای خود به آن سند اعتبار ببخشد. به این نوع سندهای ملکی که در زمان قدیم رایج بود ولی امروزه دیگر مثل سابق رواج ندارند، اسناد بنچاقی امروزه به سختی پیدا میشوند ولی در صورتی که صحت آنها نزد مراج قانونی تایید شد دارای اعتبار میباشند.
5- سند معارض
در بعضی مواقع پیش میاید که برای یک ملک مشخص که دارای حد و حدود تعیین شدهای است، دو سند رسمی با نام و تاریخ متفاوت از همدیگر صادر شده باشد، به این از اسناد معارض گفته میشود. برای حل مشکل این اسناد باید از طریق مراجع قضایی اقدام کرد. دادگاه بر اساس تبصره 5 لایحه قانونی که درمورد اشتباهات ثبتی و اسناد مالکیت معارض میباشد، شروع به تحقیق و بررسی در مورد ملک موردنظر و اسناد آن میکند و سرانجام حکم ابطال هرکدام از اسناد را که تعرض در ملک دیگری باشد را صادر میکند.
6- سند المثنی
برای بسیاری از افراد پیش میاید که در حادثهای نظیر آتشسوزی، سیل و یا دزدی سند ملک اجاره انواع سند خود را از دست میدهند. در این شرایط مالک میتواند با ارائه مدارک مورد نیاز به سازمان ثبت اسناد نسبت به دریافت سند المثنی اقدام کند. این اقدام برای دریافت دوباره سند شامل مراحل مختلف اداری میباشد ولی مالک میتواند با تکمیل اجاره انواع سند این مراحل، سند رسمی المثنی برای ملک خود از سازمان ثبت اسناد دریافت کند.
7- سند شورایی
سند شورایی نوعی دیگر از اسناد ملکی است که در کشور ما و مخصوصاً در شهرها و مناطق کوچکتر بیشتر رایج است. سند شورایی به سند عادیای گفته میشود که توسط شورای محلی یک منطقه مهر شود و به اعتبار برسد. سند شورایی را میتوان با پشتسرگذاشت مراحل اداری سازمان ثبت اسناد به سند رسمی تبدیل کرد. دقت داشته باشید که این نوع سند به دلیل اینکه از دسته اسناد عادی میباشد اعتبار اسناد رسمی را ندارد.
در این مقاله همانند سری قبلی به بررسی انواع اسناد ملکی که در کشور ما وجود دارند پرداختیم تا شما عزیزان را به صورت ساده و کاربردی با آنها آشنا کنیم تا در معاملات خود با آگاهی کامل حضور پیدا کنید و از مشکلات احتمالی پیشگیری کنید.